מחלות נוירומוסקולריות
דף מידע – בדיקת אי.אמ.ג’י (E.M.G)
מאת: ד”ר יעקב מר, מנהל השרות הנוירופיזיולוגי (בדימוס) מרכז רפואי כרמל, חיפה.
*הדף נכתב בלשון נקבה אך מופנה לשני המינים.
בדיקת ה EMG כוללת בתוכה למעשה שתי בדיקות:
- בדיקת מוליכות העצב הנקראת NCT (Nerve conduction testing)
- בדיקת השריר הנקראת EMG (Electromyography )
לא תמיד יש צורך לבצע את שתי הבדיקות הרופא שמבצע את הבדיקה יחליט אם לבצע רק אחת משתי הבדיקות או שתיהן.
בדיקת ה EMG על שני חלקיה הינה אחת מבדיקות העזר ברפואה בה נעזרים בד.כ. נוירולוגים, אורטופדים, רופאי שיקום, ראומטולוגים לאיבחון בעיות ומצבים המערבים את מערכת העצבים ההיקפית והשרירים. מערכת העצבים ההיקפית הינה מעין מערכת של כבלים חשמליים המובילה אינפורמציה חשמלית מהמח וחוט השידרה אל השרירים בידיים וברגליים וגורמת להפעלתם וכן מסרים תחושתיים מהעור לכיוון המח. המערכת יכולה להיפגע לכל אורך מהלכה החל ממקום יציאתה מחוט השידרה כגון ע”י פריצת דיסק בעמוד השידרה, לחץ ממוקם על העצב כגון באזור שרש כף היד (תסמונת התעלה הקרפלית) או מחלות שונות הפוגעות בקצות העצבים כגון בסכרת, אנשים שטופלו בתרופות כמוטרפיות או מחלות גנטיות ואחרות. מערכת השרירים עלולה להיפגע באופן משני לפגיעת העצב שמעצבב אותה או במחלות שריר ראשוניות כגון ניוון שרירים מולד, דלקת שרירים ומחלות המערבות את המעבר בין העצב לשריר.
בחלק של בדיקת מוליכות העצב, הרופא, מבצע הבדיקה ידביק מעין מדבקות (אלקטרודות) באזורים שונים בכפות ידיים ורגליים ולאחר מכן תרגישי תחושת זרם חשמלי לאורך היד או הרגל. יתכן והיד או הרגל יזוזו מעצמם כתוצאה מהגרוי החשמלי וזו תגובה נורמלית. הזרם החשמלי יכול לגרום לאי נעימות קלה במיוחד בגירויים הראשונים אך בשום אופן אינו גורם לכל נזק או תופעות לוואי מאוחרות. אין כל קרינה לכן גם נשים בהריון יכולות לעבור את הבדיקה. בחלק של בדיקת השריר (EMG ) הרופא יחדיר לתוך השריר מחט דקה מאוד ויבקש ממך להפעיל את השריר באופן רצוני, המחט מעבירה את הפעילות החשמלית שאת מייצרת בשריר בזמן הפעלתו אל מסך המחשב בצורת אותות גרפיים ורעשים שנותנים לרופא אינפורמציה האם השריר פועל בצורה תקינה או לא. הדקירה עצמה כרוכה בכאב קל אך ניסבל ע”י מירב האנשים. בשלב זה של הבדיקה אין זרמים חשמליים כמו כן הרופא לא מזריק ולא לוקח שום חומר מהשריר.
בחלק מהמכונים תקבלי את התשובה והפיענוח בצורת מכתב חתום ע”י הרופא מספר דקות לאחר סיום הבדיקה. בחלק אחר תשלח התשובה לביתך או לרופא המפנה מספר ימים לאחר הבדיקה. הרופא המבצע יוכל בתום הבדיקה לדווח לך באופן כללי האם הבדיקה תקינה או שנימצאו ממצאים חריגים אך דיון מפורט לגבי משמעות הבדיקה והמשך הטיפול יהיו רק ע”י הרופא המטפל שהפנה אותך לבדיקה.